Am intirziat putin… Am mai fost in doua calatorii, dar nu va mai povestesc, am jurat ca nu ma mai urc in avion in urmatoarea luna!
Am ramas datoare cu citeva cuvinte despre excursia mea in Noua Zeelanda la invitatia Rosia Montana Gold Corporation, alaturi de alti 14 jurnalisti.
Dupa toate discutiile si dezbaterile din ziare si de pe bloguri ma simt datoare sa dau si eu, la rindul meu, explicatii.
Asadar, am acceptat aceasta invitatie din mai multe motive.
Primul motiv il constituie insusi scopul excursiei: “o vizită de documentare la mina de aur Martha, orasul Waihi, din Noua Zeelanda pentru….un plus de cunoaştere asupra modului în care o mină modernă operează pentru managementul corect și responsabil al cianurii, protecţia patrimoniului, reabiliatarea ecologică şi dezvoltarea durabilă a comunităţii” – asa cum preciza invitatia oficiala.
Trebuie sa recunosc ca eram curioasa sa vad o mina de aur, eram curioasa sa vad cum ar putea cineva sa-mi schimbe convigerea (indoctrinata fiind de propria mama) ca nu se poate opera ceva cu cianura fara a afecta mediul si implicit oamenii; mai eram curioasa sa vad Noua Zeelanda, dar si sa petrec timp cu ceilalti invitati in aceasta excursie – o gasca teribil de savuroasa! (Robert Turcescu, Ioan T. Morar, Mihai Tatulici, Livia Dilă, Doru Bușcu, Floriana Jucan, Emil Hurezeanu, Vlad Macovei, Rareș Bogdan, Dragoș Nedelcu, Sorin Freciu, Adi Bucur)
Ma intreb citi din cei care critica atit de vehement aceasta “vizita de documentare” au habar despre ce vorbesc.
Adica daca au fost vreodata la vreo mina aurifera care foloseste cianura, daca au fost macar la Rosia Montana, daca pricep in ce consta procesul tehnologic… sau se rezuma doar la cliseul “cianura poate sa ucida”.
Da, sigur, si paracetamolul poate sa ucida daca il iei necontrolat…
Nu vreau sa dezbat celelalte motive pentru care Rosia Montana este un proiect controversat in Romania, dar in privinta cianurii ceea ce pot spune este ca, in Noua Zeelenda, o tara ecologista din toate punctele de vedere, aceasta substanta este folosita in cel mai controlat mod cu putinta.
Atit de controlat incit apa care iese din fabrica in urma distrugerii cianurii este… potabila.
Nu i-am cerut permisiunea lui Ioan T. Morar sa-i public fotografia in care domnia sa bea din acea apa, dar credeti-ma, e o imagine teribil de convingatoare!
Ca sa concluzionez ideea “proiectului controversat”, repet: poate sint o mie de motive pentru care Rosia Montana este un proiect nociv pentru Romania, dar va asigur, printre acestea nu se afla cianura.
Sigur, atita vreme cit se foloseste tehnologia pe care am vazut-o in Noua Zeelanda. Dar din cite am inteles, in Romania aceasta tehnologie ar fi de trei ori mai avansata.
Si nu uita: Noua Zeelanda este o tara care interzice pe teritoriul ei centralele atomice!!! Pentru ca nu sint suficient de ecologice! De ce ar vrea sa-si otraveasca apele si solul cu cianura??? Si inca un aspect: aceasta exploatare se afla in mijlocul unui oras.
Nu stiu daca lipsa subiectelor sau pur si simplu invidia au fost motivele generatoare ale acestei actiuni intreprinse de deontologii ramasi acasa dar, le-as mai furniza citeva subiecte daca tot sint atit de aprinsi.
Si aici vreau sa ma refer prin citeva exemple la titlurile pe care le-au dat acesti sfinti deontologi (cu citiva am fost personal in deplasari platite de organizatori!!!) si care contineau cuvinte gen “spagari”, “ziaristi cumparati” etc…
Louis Vuitton m-a invitat acum doi ani la Paris intr-un press trip de documentare la fabrica Asnieres, acolo unde se realizeaza manual toate colectiile Vuitton.
Sincera sa fiu, pina la acea data nu eram vreun mare fan al acestui brand, dar recunosc ca aceasta documentare la fata locului m-a transformat azi intr-unul.
Deci Louis Vuitton Paris spaguieste jurnalisti?
Un alt exemplu:acum doi ani, compania Benetton m-a invitat in Senegal, acolo unde isi lansa campania de Micro Credits, impreuna cu celebrul cintaret Youssuo N’Dour.
Tot anul trecut, ministerul Industriei Usoare din Brazilia m-a invitat la Sao Paolo Fashion Week pentru o saptamina (va asigur ca aceasta excursie suportata de statul brazilian nu a fost cu mult mai ieftina decit cea din Noua Zeelanda).
Nu sint singurele exemple de press trip-uri la care am participat, dar ce pot sa spun este faptul ca in toate aceste cazuri nu am fost singura, ci am participat alaturi de zeci de jurnalisti veniti/invitati cu acelasi scop, de la Elle si Vogue la Financial Times.
Da, este un exercitiu de PR pe care aceste companii il fac.
Si, daca nu te conving cu argumentele lor (si trebuie sa marturisesc ca, de-a lungul anilor, mi s-a intimplat si asta), nu esti in nici un fel obligat sa scrii apoi contrariul. Este riscul lor, pe care si-l asuma…
Stiu la ce te gindesti si vin in intimpinarea ta: sigur ca din aceste excursii avem si noi de cistigat (de cele mai multe ori e fun, vedem locuri noi, cunoastem oameni interesanti, aflam lucruri direct de la sursa etc., etc.). Dar asta nu ne face mai putin deontologi!
Deontologia unui jurnalist, atunci cind exista, nu se pierde intr-un press trip si nici nu se pastreaza doar pentru ca acesta refuza o astfel de deplasare.
Roxana VOLOSENIUC
lucia says:
Buna Roxana,
Am citit relatarea ta si am o singura rugaminte inainte de a scrie articolul despre Rosia Montana: sa te duci in Apuseni si sa vizitezi mina aurifera de acolo si sa discuti cu cei care nu sunt pentru acest proiect. Asa mi se pare fair play si deontologic cand scrii despre un subiect (foarte controversat de altfel) sa afli ambele versiuni. Pentru ca stim cu totii cum se fac lucrurile in Romania (companii are in alte tari lucreaza perfect, in Romania lucreaza balcanic).
Intrebare: ati fost la Rosia Montana inainte sa ajungeti in Noua Zeelanda. Ati vazut ce urmeaza sa distruga RMGC acolo sau dupa parerea dvs. la Rosia e un peisaj selenar care abia asteapta sa fie imbogatit de un lac de cianuri. Repet, e o intrebare.
Pentru ca eu am fost acolo si m-a apucat disperarea cand am vazut ca doi munti vor fi efectiv rasi, iar jumatate din localitatea RM va fi distrusa. Nici nu ma leg de aspectele ecologice, ci de un lucru foarte concret – ce urmeaza sa dispara.
Cat priveste deontologia, nici nu ma obosesc sa comentez, e clar ca nu cunoasteti conceptul.
insa numai faptul ca v-ati obosit sa scrieti niste texte de justificare (vezi turcescu cu ”hai sictir” si buscu cu ”p..da masii”) imi dau totusi vaga impresie ca intelegeti ca ati facut ceva gresit. sunt optimista. sa zicem ca sunteti pe drumul cel bun
" - Trebuie să găsim COMOARA LUI DECEBAL şi să cumpărăm PĂMÎNTUL cu ea!" - "CÎMP CU MACI" - Foto: Savin BADEA
luni, 20 septembrie 2010
Din blogul Roxanei VOLOSENIUC
REPET:
1) CIANURA ESTE OTRĂVITOARE, indiferent de tehnologie: orice tehnologie este perisabilă în timp (uitaţi-vă cum mai cad avioanele!)!
2) AURUL ROMÂNIEI ESTE AL ROMÂNILOR. Cîte trenuri de aur ne-au furat toate imperiile care ne-au cotropit, ştiţi?
ALTFEL, este CRIMĂ LA PATRAT!
ing. Savin BADEA,
inginer în PREPARAREA substanţelor minerale utile, a minereurilor şi a cărbunilor (MINERALURGIE, cum zic francezii) - am făcut practică la Cianuraţia Săsar din Baia Mare, în
1962 - absolvent în 1965, la Institutul de Mine "Ghe. GHEORGHIU-DEJ" din PETROŞANI.
Aflaţi şi părerea colegilor mei.
Noua Zeelanda si deontologia
duminică, 19 septembrie 2010
COMOARA LUI DECEBAL - CEI 13
Cine e în Noua Zeelandă cu Roșia Montana? Turcescu, Tatulici, Hurezeanu, Livia Dila
Grupul celor plecați în călătoria oferită de Roșia Montana Gold Corporation în Noua Zeelandă (despre care paginademedia.ro a scris aici) îi include, printre alții, pe Robert Turcescu, Ioan T. Morar, Mihai Tatulici, Livia Dilă, Doru Bușcu și Vlad Macovei.
Scopul excursiei: “reflectarea obiectivã si documentatã a impactului economic, social, de mediu si de patrimoniu al minei de la Roșia Montana.”
Paginademedia.ro vă prezintă 13 oameni dintre cei plecați în Noua Zeelandă, în lista de mai jos:
Precizarea a fost postată pe blogul Florianei Jucan, participantă la excursie. Ea a publicat un fragment din invitația celor de la Roșia Montana Gold Corporation:
Cristian Tudor Popescu:
Scopul excursiei: “reflectarea obiectivã si documentatã a impactului economic, social, de mediu si de patrimoniu al minei de la Roșia Montana.”
Paginademedia.ro vă prezintă 13 oameni dintre cei plecați în Noua Zeelandă, în lista de mai jos:
Robert TurcescuInvitația trimisă jurnaliștilor menționa că Roșia Montana Gold Corporation “nu impune sub nicio formă vreo restricție din punct de vedere al modului ulterior în care va fi decisă prezentarea situației de la fata locului”.
Ioan T. Morar
Mihai Tatulici
Livia Dilă (B1)
Doru Bușcu (Academia Cațavencu)
Floriana Jucan (Qmagazine)
Emil Hurezeanu (Realitatea Cațvencu)
Vlad Macovei (Evenimentul zilei)
Rareș Bogdan (Ziua de Cluj)
Dragoș Nedelcu (Realitatea Cațavencu)
Sorin Freciu (Realitatea Cațavencu)
Roxana Voloșeniuc (Elle)
Corina Vințan
Precizarea a fost postată pe blogul Florianei Jucan, participantă la excursie. Ea a publicat un fragment din invitația celor de la Roșia Montana Gold Corporation:
“Deoarece proiectul minier de la Roșia Montană continuă să fie un subiect fierbinte pe agenda presei din România, considerăm că este de datoria companiei să creeze cadrul necesar de consultare și informare a tuturor celor interesați în vederea atingerii unui obiectiv comun: reflectarea obiectivă si documentată a impactului economic, social, de mediu și de patrimoniu al minei de la Roșia Montană. În spiritul libertății de exprimare, compania nu impune sub nicio formă vreo restricție din punct de vedere al modului ulterior în care va fi decisă prezentarea situației de la fața locului. În mod firesc, abordarea editorială le aparține în întregime jurnaliștilor. În acest sens, am fi onorați dacă veți putea participa la această vizită.”Adevărul preia informația paginademedia.ro și precizează că excursia a costat 10.000 de euro pentru fiecare invitat. Adevărul îi citează pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu și pe Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent – CJI.
Cristian Tudor Popescu:
“Orice jurnalist care este luat de o firmă care are un interes declarat şi controversat de ani de zile nu are ce căuta într-o astfel de excursie. Este ¬nonetică plecarea lor în excursie pentru că ea este plătită şi nu poate să asigure obiectivitatea jurnalistului. (…)Din moment ce cheamă un şef, reprezentanţii firmei vor să creeze un curent de opinie în interiorul mediului respectiv – televiziune sau ziar. Este mai grav decât (să cheme, n.r.) un simplu jurnalist care poate să facă un reportaj şi atât.”Ioana Avădani:
“Dacă ne uităm în codurile de conduită ale unor ziare serioase ca «NY Times» sau «The Guardian», răspunsul este evident: niciun responsabil editorial nu pleacă în deplasare decât pe banii redacţiei. Şi nu numai în Noua Zeelandă, ci şi la Făurei. Chiar dacă nu este o condiţionare directă, suspiciunea există.”Citește și:
Sursa: MEDIA.RO
NOTA MEA: NU trebuiau sa accepte sub nici-o forma. Nu-i incriminez, dar s-au descalificat numai prin accept. In plus, fara un specialist, au fost dusi de nas si ei habar n-au avut. Exemple: Au baut apa dintr-un lac fara legatura cu procesul tehnologic si pretind ca au adus cianura pe bocanci. Fals! Fraieri! Nu e posibil sa fiti atit de naivi!
Cu drag, Savin BADEA
PS. S-au dedat si la mitocanii de genul “Hai, sictir!” si “p… masii!” Asisderi!
COMOARA LUI DECEBAL - CEI 13
- Iulia Bunea,Raluca Preda,Valeria Cupă
- Marţi 24 aug 2010
Roşia Montană – ziariştii momiţi se dau în concediu
Jurnalişti care au acceptat invitaţia companiei Roşia Montană Gold Corporation:Doru Buşcu, Floriana Jucan şi Robert Turcescu
Robert Turcescu şi Ioan T. Morar, plimbaţi de Roşia Montană Gold Corporation în Noua Zeelandă, spun că sunt în vacanţă şi nu vor să comenteze implicaţiile etice ale acceptării unei astfel de invitaţii. În prima zi după lungul drum parcurs până în celălalt capăt al lumii, ziariştii români s-au bucurat de frumuseţile Auklandului, cel mai mare oraş al ţării.
Citeşte şi:ŞMECHERIE Secretarul primăriei s-a acreditat ca ziarist al "Monitorului Primăriei" la meciurile Poli Timişoara
Pe Aceeaşi Temă
La aceştia se adaugă alte nume grele din presă, printre care Ioan T. Morar (scriitor şi membru fondator al revistei „Academia Caţavencu"), Vlad Macovei (redactor-şef „Evenimentul zilei"), Emil Hurezeanu (preşedintele trustului Realitatea-Caţavencu), Floriana Jucan (directorul revistei „Q Magazine"), jurnalistul Robert Turcescu şi Dragoş Nedelcu (membru în Consiliul de Administraţie în trustul Realitatea-Caţavencu).
Ce spun codurile deontologice
Acceptarea, de către jurnalişti, ca sejurul din Noua Zeelandă să le fie finanţat de către RMGC intră în coliziune cu unele prevederi ale codurilor deontologice din domeniul mass-media. Astfel, Codul Clubului Român de Presă spune:
"În exercitarea profesiei şi în relaţiile pe care le întreţine cu autorităţile publice sau cu diverse societăţi comerciale, ziaristului îi sunt interzise înţelegeri care ar putea afecta imparţialitatea sau independenţa sa. (...) Nu trebuie acceptate niciun fel de privilegii, tratamente speciale, cadouri sau favoruri care pot compromite integritatea ziaristului".
De asemenea, Codul Deontologic Unic elaborat de Convenţia Organizaţiilor de Media precizează: "Jurnalistul nu va accepta cadouri în bani, în natură sau orice alte avantaje care îi sunt oferite pentru influenţarea actului jurnalistic. Dacă un jurnalist participă la deplasări în interes de serviciu la care a fost invitat, va face publică modalitatea de finanţare a deplasării. În exercitarea profesiei şi în relaţiile pe care le întreţine cu autorităţile publice sau cu diverse persoane juridice de drept privat (societăţi comerciale, fundaţii, asociaţii, partide, etc), jurnalistului îi sunt interzise înţelegeri care ar putea afecta imparţialitatea sau independenţa sa.
Ce spun „călătorii"
Jurnalişti care au acceptat invitaţia companiei Roşia Montană Gold Corporation de a merge în Noua Zeelandă pentru zece zile. Alături de cei 11, au mai mers şi Rareş Bogdan (director „Ziua de Cluj") şi Corina Vinţan, Managing Partner Links Associates.: de la stânga la dreapta: Doru Buşcu, Floriana Jucan,Dragoş Nedelcu, Ioan T. Morar şi Livia Dilă
Dacă unii dintre jurnalişti se feresc să spună că au plecat în vacanţă pe banii Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), alţii recunosc fără să se sfiască. „Da, sunt în Noua Zeelandă, este foarte frumos", a mărturisit Ioan T. Morar, care a precizat că se află în concediu. Întrebat de ce a acceptat invitaţia RMGC, jurnalistul a răspuns: „Pentru că e frumos, pentru că mi s-a propus şi pentru că voiam să văd dacă este adevărat că pericolul cianurilor este atât de mare cum se spune în România".
„În Noua Zeelandă chiar se aplică acea tehnologie şi vreau să văd dacă este adevărat că oamenii fac baie în lac, dacă e adevărat că oamenii beau apă după ce a trecut prin baia de cianuri, vreau să văd asta", a mai declarat Morar. Cu toate acestea, a spus că în prima zi a vizitei în Noua Zeelandă nu a ajuns la minele de aur, ci a văzut frumuseţile Auklandului. Şi Floriana Jucan a scris pe blogul său că a ajuns în oraşul neozeelandez.
Contactat de „Adevărul", Robert Turcescu a precizat în repetate rânduri că este în concediu, evitând să spună unde. „Detalii despre ce am făcut în concediu şi ce s-a întâmplat ar putea afla cei interesaţi pe blogul personal în momentul în care mă voi întoarce în ţară", a mai spus jurnalistul.
„E un risc asumat"
Cristina Simion, director general Edipresse, compania care editează „Elle", al cărei redactor-şef este tot în Noua Zeelandă, a declarat că invitaţia nu presupune nicio obligaţie editorială din partea revistei. „În principiu, cred că este un lucru bun că Roşia Montană doreşte ca liderii de opinie să vadă cu ochii lor care sunt implicaţiile asupra comunităţii şi asupra mediului pe care le are o exploatare auriferă, dar ar fi fost preferabil ca această intenţie să fie făcută publică dinainte, eventual şi cu lista invitaţilor", a declarat Cristina Simion.
Localitatea Roşia Montană (judeţul Alba) a ajuns aproape depopulată după ce investitorii au achiziţionat masiv casele localnicilor, spre a face loc exploatării miniere Foto: Agerpres
Consultantul de investiţii Bogdan Baltazar, unul dintre susţinătorii declaraţi ai proiectului minier, crede că liderii de opinie îşi asumă riscul de a-şi pierde credibilitatea în urma participării la deplasarea în Noua Zeelandă, dar că acesta „este un risc asumat". El spune că dacă un grup de lideri de opinie este dus la faţa locului, să vadă cum e mina de aur din Noua Zeelandă, poate fi benefic pentru documentarea lor, chiar dacă în ţară acest lucru se interpretează negativ. „O să vedem, când se vor întoarce în ţară, care vor fi reacţiile lor", a încheiat Baltazar.
„Ei îşi cumpără liniştea mediatică"
Mircea Toma, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei (MMA), spune că deşi nu există o lege care să interzică astfel de deplasări, există totuşi coduri deontologice. „Ziaristul care pleacă pe banii uneia dintre părţi tinde să fie favorabil părţii respective pentru că se simte obligat. Nu e obligatoriu să se întâmple acest lucru, dar suspiciunea este foarte mare", afirmă Toma.
Acesta consideră că Roşia Montană este un subiect controversat şi că această companie îşi rezolvă problemele, atât în zona politică şi a administraţiei locale, cât şi în presă cu ajutorul banilor. „La ce fac ei reclamă? La covrigi, la sucuri? Nu. Ei fac reclamă doar ca să aibă posibilitatea să cumpere linişte din partea instituţiilor de media", a spus preşedintele MMA. Mai multe publicaţii, printre care şi cele deţinute de Adevărul Holding, au refuzat publicitatea de la RMGC.
Mircea Toma a părăsit anul acesta „Academia Caţavencu" acuzând cenzura din trustul Realitatea-Caţavencu, mai ales în ceea ce priveşte subiectele referitoare la proiectul Roşia Montană. Anul trecut, Toma a fost invitat de Roşia Montană, alături de un alt grup de ziarişti, în Noua Zeelandă, dar a refuzat. În schimb, fostul său coleg de la „Academia Caţavencu", Liviu Mihaiu, a acceptat deplasarea.
Întrebat de ce a dat curs invitaţiei, acesta a declarat: „Pentru că în ipostaza mea de jurnalist şi ecologist mă interesa istoricul acestei exploatări şi modul de rezolvare a problemelor de mediu din jurul unei mine de aur din cea mai ecologistă ţară din lume".
El susţine că această excursie nu i-a schimbat opinia critică faţă de cazul Roşia Montană, fapt care poate fi confirmat de atitudinea publică a organizaţiei „Salvaţi Dunărea şi Delta" de după vizita în Noua Zeelandă. „Aşa că nu am ce să regret, pentru că nu mă poate influenţa nicio companie cu o vizită de documentare într-o ţară străină", a mai spus Mihaiu.
Acţionariat
Conform site-ului companiei RMGC, în prezent, peste 80% din acţiunile Gabriel Resources sunt deţinute de investitori din SUA, printre care Newmont Mining, al doilea producător de aur din lume, cu 15%, Electrum Strategic Holdings LLC cu 18% şi Paulson & CO cu 18%.
Cum a pierdut statul 14 procente
De la stânga la dreapta: Robert Turcescu, Roxana Voloşeniuc,Sorin Ovidiu Freciu, Vlad Macovei, Emil Hurezeanu şi Mihai Tatulici
Proiectul Roşia Montană a început acum mai bine de 13 ani, „părintele" afacerii fiind considerat româno-australianul Frank Timiş. În 1997, Minvest Deva s-a asociat cu firma canadiană Gabriel Resources fiind înfiinţată compania Eurogold Resources. Demersurile pentru această asociere au fost intermediate de omul de afaceri Frank Timiş, în calitate de reprezentant al Gabriel Resources.
Tot în 1997, statul român a concesionat terenul pe care ar urma să funcţioneze exploatarea de aur şi argint, contra sumei de trei milioane de dolari.
În 1999, Eurogold Resources şi-a mutat sediul la Roşia Montană, compania schimbându-şi denumirea în Roşia Montană Gold Corporation, având ca principali acţionari societăţile Gabriel Resources (65%) şi Minvest Deva (33,8%). În acelaşi an, printr-o majorare de capital, participaţia regiei de stat a fost diminuată la 19,3%.
Motivul: Minivest nu a dispus de suma necesară pentru a participa la majorarea de capital. În 2006, RMGC a depus la Ministerul Mediului un raport privind impactul exploatării. Documentul a fost revizuit în 2007 şi retrimis ministerului. Câteva luni mai târziu, ministrul Mediului de atunci, Atilla Korodi, a suspendat pe termen nelimitat procedurile de avizare. Tot în 2007, certificatul de urbanism al RMGC a fost anulat în instanţă.
A doua majorare de capital
În 2009, administratorii Roşia Montană Gold Corporation au decis o nouă majorare de capital, prin emisiunea de noi acţiuni. Valoarea totală era de 595 de milioane de lei, din care Minvest Deva ar fi trebuit să plătească 115 milioane de lei pentru a-şi menţine cele 19,3 procente din afacere.
Cum compania de stat nu a avut această sumă, Gabriel Resources a împrumutat Minvest Deva cu 115 milioane de lei, urmând ca banii să fie recuperaţi după ce afacerea va începe să funcţioneze.
Proceduri reluate
Anul trecut, proiectul Roşia Montană a fost inclus în programul de guvernare al PDL, iar în iunie 2010 ministrul Pădurilor şi Mediului, Laszlo Borbely, a anunţat că va fi reluată procedura de autorizare pentru investiţia RMGC.
Comentariu: De ce n-am ajuns în Noua Zeelandă
Petre Barbu
senior-editor
Mor de ciudă că n-am fost şi eu ales de Roşia Montană Gold Corporation să merg în grupul „formatorilor de opinie" în Noua Zeelandă! (Neam de neamul meu n-a ajuns acolo şi, „altă Roşie" nu va duce vreun neam de Barbu tocmai la capătul lumii!). Scriu de 20 de ani în presa asta şi scriu degeaba. Nimeni, chiar nimeni, nu m-a plimbat pe banii săi prin lume. Stau ca un loser aici şi scriu, scârţa-scârţa pe hârtie, degeaba! Şi ştiu de ce am ajuns în halul ăsta: pentru că sunt un ratat.
Adică unul care n-are talent, care n-are gura mare, care n-a pupat în c... vreun şef, care n-a ţinut talk-show-uri TV, care nu s-a învârtit, care n-a lăudat pe cine trebuie ca să obţină o mărire de leafă şi nici măcar cartea lui Grigore Cartianu n-am lăudat-o! De vreme ce sufăr atât de tare pe seama celor 20 de ziarişti duşi la capătul lumii, de ce mai stau în presa asta? De ce? Pentru că nu ştiu să fac altceva decât asta: să scriu. Aşa cum mă taie capul. Asta am făcut, am scris 20 de ani. După mintea mea. Fără să-mi dicteze nimeni şi fără să iau bani în plic. Am scris ca loserul, scrie-mi-aş numele pe mormânt!
Îmi bag unghiile în gât că n-am mers şi eu în Noua Zeelandă! Când m-aş fi întors, nu mi-ar fi păsat de invidia colegilor de presă, dă-i în mă-sa de proşti! Să fiarbă pe bloguri! Nu mi-ar fi păsat de publicul care mi-ar fi urmărit argumentele la TV: „Eu cred în proiectul Roşia Montană!" Şi publicul să moară prost! Da, vine o vârstă în viaţa unui loser când începe să creadă în Diavol şi în aurul său. Asta pentru că toţi „formatorii noştri de opinie" susţin zi de zi că văd numai Îngeri şi că sunt de partea Binelui. Poftim, eu m-aş fi făcut frate cu Dracu' numai să ajung în Noua Zeelandă!
Mă prăpădesc de inimă rea că n-am mers şi eu cu domnul Emil Hurezeanu. Domnu' Hurezeanu, vă aştept la Otopeni! Cumpăr tot ce aduceţi: lănţişoare de aur, inele, ciungă, spray-uri Fa, Kent, nu uitaţi de Kent!, blugi prespălaţi şi şampoane bulgăreşti! Prăduiesc tot ce aduceţi, domnu' Hurezeanu!
"Da, vine o vârstă în viaţa unui loser când începe să creadă în Diavol şi în aurul său. (...) Mă prăpădesc de inimă rea că n-am mers şi eu cu domnul Emil Hurezeanu."
sURSA: adevarul
COMOARA LUI DECEBAL - CEI 13
- Cristina Iana
- Miercuri 9 iun 2010
Alba Iulia
Sursa: ADEVARUL
VIDEO-Reportaj CNN despre Roşia Montană
Sursa: ADEVARUL
VIDEO-Reportaj CNN despre Roşia Montană
Cariera de la Roşia Montană
Postul CNN a difuzat marţi un reportaj despre controversatul proiect de minerit de la Roşia Montană în cadrul emisiunii "CNN World View", prezentând declaraţia unui fost miner, dar şi poziţia unei companii care luptă de mai mulţi ani pentru a obţine avizele de mediu necesare pentru începerea operaţiunilor de minerit.
Începem cu problemele din Transilvania şi nu este legat de o legendă, ci de o dezbatere cât se poate de reală, despre viitorul unui oraş cândva prosper, bogat în zăcăminte aurifere, relatează CNN în reportajul care începe cu declaraţia unui fost miner de la Roşia Montană.Pe Aceeaşi Temă
taguri
Urmăriţi reportajul CNN aici:
COMOARA LUI DECEBAL
Iata de fapt ce se ascunde sub Rosia Montana !...
Urmeaza pasii marunti ai Germaniei+Ungaria pe de-o parte si Israelului pe alta parte,care si-a indeplinit misiunea: ne-au cumparat deja. Prim-ministrul Israelului a raportat in kneset ca misiunea de a cumpara Romania a fost indeplinita.
Subject: Reactie la Rosia Montana - trimiteti mai departe
Pentru ca urmasii nostri sa mai afle vreodata cine au fost stramosii al caror sange le curge in vene , Trimiteti mai departe !
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Mai jos este un material care TREBUIE SA CIRCULE. E singura forma de protest deocamdata. Sunt informatii despre Rosia Montana si despre valoarea ei fizica, despre valoarea spirituala a zonei si mai ales despre valoarea romanului si a Romaniei, aici si in lume. Am decis sa anexez citeva fotografii facute de subsemnatul in zona acum circa 3 ani. AM VAZUT GALERIILE DACO-ROMANE DE PESTE 2000 DE ANI! EXISTA! NU SUNT O MINCIUNA!
Acolo se ascunde un tezaur urias ce nu va putea fi masurat nicicind in bani! Am gasit ghidul local recomandat (clandestin, in soapta, la ureche! - dureros!) care stie foarte multe (nu din presa!) si care ne-a dus in adincurile pamintului. Si mai ales ale istoriei. Si cind am iesit la suprafata ne-am dat seama in ce hau fara fund de fapt suntem pe cale sa fim aruncati.
Cezar Aanicai
Iasi , mai 2010
Acolo se ascunde un tezaur urias ce nu va putea fi masurat nicicind in bani! Am gasit ghidul local recomandat (clandestin, in soapta, la ureche! - dureros!) care stie foarte multe (nu din presa!) si care ne-a dus in adincurile pamintului. Si mai ales ale istoriei. Si cind am iesit la suprafata ne-am dat seama in ce hau fara fund de fapt suntem pe cale sa fim aruncati.
Cezar Aanicai
Iasi , mai 2010
" ...Rosia Montana este cea mai veche localitate din Romania , atestata de la anul 131 dupa Hristos.
..De-a lungul istoriei, ispita aurului a atras aici toate neamurile Europei, facand din Rosia un orasel cosmopolit.
..Din Rosia s-au ridicat, de-a lungul timpului, multi luptatori ardeleni, cum au fost Simion Balint, George Gritta, luptator in revolutia de la 1848, alaturi de Avram Iancu..
..In Rosia, stradutele inguste si pietruite, casele de patrimoniu, construite in stil baroc de arhitecti italieni (Strada siciliana), in urma cu aproape doua sute de ani, te transporta in alt timp..
...Ultimele 330 de tone de aur si 1680 de argint vor sa fie exploatate, pana la ultima roca de minereu, de compania Gold Corporation, careia i-a fost concesionata exploatarea.
..Doar douazeci de mii de dolari pe an plateste statului roman compania Gold Corporation, chiria pentru concesiunea a 520 de kilometri patrati, inima de aur a Apusenilor.
Concesiunea s-a facut pe 20 de ani, din 1997, deci ar mai fi inca sapte ani de-acum incolo.
..Vedem zilnic cum angajatii companiei intra in galerii, sub pretextul ca iau probe si fac masuratori, pana ce vor incepe oficial exploatarea, dar nimeni nu-i controleaza daca iau sau nu iau aur de-acolo...
..Uraniul ni l-au exploatat rusii in totalitate, iar acum vom ramane si fara aur, daca romanii nu se trezesc la timp.
De la Bucuresti sau din alta parte a lumii nu-si dau seama de dimensiunile reale ale tragediei de la Rosia Montana , iar cand vin aici si afla adevarul, sunt izbiti de anormalitatea acestei situatii, de lipsa de reactie a Guvernului si a administratiei locale, fata de aceasta stare de lucruri.
Toti scriu acolo ca nu-si pot inchipui ca vestigiile istorice, galeriile romane, bisericile si cimitirele istorice, bucati intregi de munte s-ar narui intr-un iaz de cianura.
Toti ne incurajeaza sa rezistam! Toti vor sa fie de folos cu ceva, un lucru cat de marunt. Solidaritatea aceasta de la om la om face mai mult decat orice gest politic din departare, si acesta indelung asteptat.
"Rezistati! Rezistati!" ne indeamna toata lumea, dar nu e usor, sa stiti, sa-ti traiesti viata ca in vitrina, observat, filmat si fotografiat tot timpul, pandit din fata casei, spionat obstructionat in orice faci sau ai intentia sa incepi. E o tensiune continua care slabeste numai de vineri dupa amiaza pana luni dimineata, atunci cand "observatorii" Gold-ului se aduna de pe ulite, unde se plimba in costumele lor spilcuite si cu ochelari negri la ochi,
plini de emfaza (vezi Doamne, au cumparat aproape tot si ei sunt stapanii Rosiei), si pleaca cu masinile lor scumpe in week-end. Abia atunci, noi putem sa lasam garda jos si sa traim, sa ne strigam bucuriile sau sa ne plangem necazurile, pe un ton de normalitate.
Si cum sa nu ravneasca la aurul Apusenilor, cand in el sunt, in procente mai mari decat oriunde in lume, si metalele rare atat de cautate de industria constructoare de nave spatiale: titan, vanadiu, wolfram, molibden.
Daca macar un singur om va ramane aici si nu-si va vinde proprietatea, compania nu va putea sa treaca peste el. Cred cu tarie ca nu ne luptam cu morile de vant si ca lupta noastra nu e in zadar.Nu se poate sa scoti o localitate in afara existentei, pentru ca vrea o companie straina sa le ia acest drept in numele lacomiei. Daca litigiul cu Gold ar mai tine o suta de ani, rezistenta Rosiei s-ar stinge, treptat. Probabil, asta urmareste compania. Poate daca romanii si-ar lua un petic de pamant pe dealurile acestea si nu l-ar ceda in ruptul capului, atunci ei nu vor avea sorti de izbanda, in vecii vecilor. Iata, membri ai organizatiei mondiale "Green Peace" si-au cumparat loturi fie si de cativa metri patrati in Rosia Montana, pe care nu le vor vinde companiei cu nici un pret, ba chiar au confectionat tablite pe care scrie: "Aceasta proprietate nu este de vanzare", pe care le-au impartit rosienilor, ca sa descurajeze orice tentativa a companiei de a-i ispiti sa ii vanda casele. Acum, Gold Corporation (Gabriel Resources si alte companii subsidiare dupa care se ascunde) si-a angajat cea mai mare companie de publicitate din Bucuresti, a regizorului Bogdan Naumovici, ca sa le faca propaganda proiectului minier de la Rosia Montana. Chiar daca mult prea tarziu, reclama a fost oprita,
in cele din urma, pentru minciunile continute in ea. O lovitura dura pentru companie.
Avem nevoie de exprimarea solidaritatii cu lupta noastra. Sa vina aici cei care cunosc drama noastra, sa ne sprijine moral, sa aratam Gold-ului ca nu suntem asa putini, ca avem si pe altii de partea noastra. Sa facem si noi actiuni de intimidare, asa cum fac ei, nu doar sa tacem si sa inghitim. Noi suntem vreo 20 de familii, ultimii luptatori impotriva Gold-ului, care nu vom pleca nici in ruptul capului. Oricati bani ne-ar da, cu orice ne-ar tenta, noi nu plecam. Mie sa-mi dea America toata sa fie a mea, si eu nu plec din Rosia Montana ."
Eugen Cornea, capetenia rezistentei antigoldiste de la Rosia Montana
am fost astazi la o intalnire cu profesori universitari si alti oameni pregatiti in diferite domenii care-si bat capul cum sa salveze muntii Apuseni de explatare si de distrugere totata. Sincer, nu pot sa stau nepasatoare la ce se intampla si simt ca daca eu nu ma ridic,tu nu te ridici, ala nu se ridica, nu ne ridicam cu totii, tragedia se va intampla si nepasarea de acum ne va costa enorm. Oamenii sunt constienti de amploarea situatiei de faptul ca astia care ne conduc stau sluj in fata banilor,ca au vandut tara pe nimic
in principiu, s-a recunonsut ca sunt multi Romani care vor bine, dar care nu il pot realiza, pentru ca, urmare a manipularii, au reusit astia sa ne demoralizeze si sa ne dezbine
..De-a lungul istoriei, ispita aurului a atras aici toate neamurile Europei, facand din Rosia un orasel cosmopolit.
..Din Rosia s-au ridicat, de-a lungul timpului, multi luptatori ardeleni, cum au fost Simion Balint, George Gritta, luptator in revolutia de la 1848, alaturi de Avram Iancu..
..In Rosia, stradutele inguste si pietruite, casele de patrimoniu, construite in stil baroc de arhitecti italieni (Strada siciliana), in urma cu aproape doua sute de ani, te transporta in alt timp..
...Ultimele 330 de tone de aur si 1680 de argint vor sa fie exploatate, pana la ultima roca de minereu, de compania Gold Corporation, careia i-a fost concesionata exploatarea.
..Doar douazeci de mii de dolari pe an plateste statului roman compania Gold Corporation, chiria pentru concesiunea a 520 de kilometri patrati, inima de aur a Apusenilor.
Concesiunea s-a facut pe 20 de ani, din 1997, deci ar mai fi inca sapte ani de-acum incolo.
..Vedem zilnic cum angajatii companiei intra in galerii, sub pretextul ca iau probe si fac masuratori, pana ce vor incepe oficial exploatarea, dar nimeni nu-i controleaza daca iau sau nu iau aur de-acolo...
..Uraniul ni l-au exploatat rusii in totalitate, iar acum vom ramane si fara aur, daca romanii nu se trezesc la timp.
De la Bucuresti sau din alta parte a lumii nu-si dau seama de dimensiunile reale ale tragediei de la Rosia Montana , iar cand vin aici si afla adevarul, sunt izbiti de anormalitatea acestei situatii, de lipsa de reactie a Guvernului si a administratiei locale, fata de aceasta stare de lucruri.
Toti scriu acolo ca nu-si pot inchipui ca vestigiile istorice, galeriile romane, bisericile si cimitirele istorice, bucati intregi de munte s-ar narui intr-un iaz de cianura.
Toti ne incurajeaza sa rezistam! Toti vor sa fie de folos cu ceva, un lucru cat de marunt. Solidaritatea aceasta de la om la om face mai mult decat orice gest politic din departare, si acesta indelung asteptat.
"Rezistati! Rezistati!" ne indeamna toata lumea, dar nu e usor, sa stiti, sa-ti traiesti viata ca in vitrina, observat, filmat si fotografiat tot timpul, pandit din fata casei, spionat obstructionat in orice faci sau ai intentia sa incepi. E o tensiune continua care slabeste numai de vineri dupa amiaza pana luni dimineata, atunci cand "observatorii" Gold-ului se aduna de pe ulite, unde se plimba in costumele lor spilcuite si cu ochelari negri la ochi,
plini de emfaza (vezi Doamne, au cumparat aproape tot si ei sunt stapanii Rosiei), si pleaca cu masinile lor scumpe in week-end. Abia atunci, noi putem sa lasam garda jos si sa traim, sa ne strigam bucuriile sau sa ne plangem necazurile, pe un ton de normalitate.
Si cum sa nu ravneasca la aurul Apusenilor, cand in el sunt, in procente mai mari decat oriunde in lume, si metalele rare atat de cautate de industria constructoare de nave spatiale: titan, vanadiu, wolfram, molibden.
Daca macar un singur om va ramane aici si nu-si va vinde proprietatea, compania nu va putea sa treaca peste el. Cred cu tarie ca nu ne luptam cu morile de vant si ca lupta noastra nu e in zadar.Nu se poate sa scoti o localitate in afara existentei, pentru ca vrea o companie straina sa le ia acest drept in numele lacomiei. Daca litigiul cu Gold ar mai tine o suta de ani, rezistenta Rosiei s-ar stinge, treptat. Probabil, asta urmareste compania. Poate daca romanii si-ar lua un petic de pamant pe dealurile acestea si nu l-ar ceda in ruptul capului, atunci ei nu vor avea sorti de izbanda, in vecii vecilor. Iata, membri ai organizatiei mondiale "Green Peace" si-au cumparat loturi fie si de cativa metri patrati in Rosia Montana, pe care nu le vor vinde companiei cu nici un pret, ba chiar au confectionat tablite pe care scrie: "Aceasta proprietate nu este de vanzare", pe care le-au impartit rosienilor, ca sa descurajeze orice tentativa a companiei de a-i ispiti sa ii vanda casele. Acum, Gold Corporation (Gabriel Resources si alte companii subsidiare dupa care se ascunde) si-a angajat cea mai mare companie de publicitate din Bucuresti, a regizorului Bogdan Naumovici, ca sa le faca propaganda proiectului minier de la Rosia Montana. Chiar daca mult prea tarziu, reclama a fost oprita,
in cele din urma, pentru minciunile continute in ea. O lovitura dura pentru companie.
Avem nevoie de exprimarea solidaritatii cu lupta noastra. Sa vina aici cei care cunosc drama noastra, sa ne sprijine moral, sa aratam Gold-ului ca nu suntem asa putini, ca avem si pe altii de partea noastra. Sa facem si noi actiuni de intimidare, asa cum fac ei, nu doar sa tacem si sa inghitim. Noi suntem vreo 20 de familii, ultimii luptatori impotriva Gold-ului, care nu vom pleca nici in ruptul capului. Oricati bani ne-ar da, cu orice ne-ar tenta, noi nu plecam. Mie sa-mi dea America toata sa fie a mea, si eu nu plec din Rosia Montana ."
Eugen Cornea, capetenia rezistentei antigoldiste de la Rosia Montana
am fost astazi la o intalnire cu profesori universitari si alti oameni pregatiti in diferite domenii care-si bat capul cum sa salveze muntii Apuseni de explatare si de distrugere totata. Sincer, nu pot sa stau nepasatoare la ce se intampla si simt ca daca eu nu ma ridic,tu nu te ridici, ala nu se ridica, nu ne ridicam cu totii, tragedia se va intampla si nepasarea de acum ne va costa enorm. Oamenii sunt constienti de amploarea situatiei de faptul ca astia care ne conduc stau sluj in fata banilor,ca au vandut tara pe nimic
in principiu, s-a recunonsut ca sunt multi Romani care vor bine, dar care nu il pot realiza, pentru ca, urmare a manipularii, au reusit astia sa ne demoralizeze si sa ne dezbine
fiecare invitat, specialist pe felia lui a vorbit despre efectele, numai negative , ale explaotarii miniere pe care vor sa o inceapa la Rosia Montana
prof. univ. dr. Ion Brad - membru al Academiei Oamenilor de Stiinta, biochimist a explicat clar care sunt efectele cianurilor rezultate din exploatare asupra organismelor vii: moarte sigura pentru mediu plante, animale si oameni pe o raza de sute de km (inclusiv in tarile vecine)
din cauza vaporilor de cianura care se ridica in aer
prof. dr. Vasile Boroneant, istoric, a povestit despre valoarea siturilor dacice, a galeriilor romane vechi de peste 2000 de ani si despre pierderea identitatii Poporului Roman si a intregului sau certificat de nastere Dacic
s-a vorbit despre faptul cgea asta este rezarva strategica de aur a Romaniei, de care se stie de mii de ani, pe care dacii au exploatat-o cu masura
si pe care au lasat-o mostenire urmasilor pt gestionaterea independenta a Poporului Roman si despre faptul ca in Muntii Apuseni pe langa cea mai mare rezerva de aur si argint din europa, aur de o calitate ridicata, mult superioara, ar fi si o rezerva uriasa de wolfram metal mai scump decat aurul si mult mai pretios, greu de gasit, foarte necesar, in industria militara si spatiala si in economie in general
sunt multe care se invart in jurul regiunii Apuseni pe care vor sa ii distruga e plin de zacaminte, si pe toate vor sa le exploateze, statul roman primeste nimic, adica 1 miliard de dolari in 20 de ani de exploatare, adica 15 % iar explatatorii iau restul de 85 %, si lasa in urma distrugeri istorice, ecologice, umane, NATIONALE , economice inestimabile
pentru pamantul asta au murit Dacii, au murit marii Domnitori Romani, milioane de Romani de-a lungul secolelor ca sa il apere de asupritori
si ca sa il dam noi degeaba astazi.
pasivitatea o sa ne coste scump
eu cred ca nu putem sta indiferenti fata de mostenirea pe care o avem, care e a noastra.,nu a canadienilor sau a altora. E ca si cum vine unu sa iti ia casa cu tot ce ti-au lasat parintii, pamantul, hainele, amintirile, si tu te uiti la el cum o face si il lasi in pace.
ce e de facut ? cum putem incepe sa ajutam ?
cred ca trebuie, in primul rand, ca toata lumea sa afle despre asta sa afle adevarul. oamenii nu stiu ce se intampla. apoi impreuna oamenii trebuie sa spuna NU !!
pentru asta rebuie sa ne gandim repede, pentru ca nu e timp, la ce anume putem sa facem, cum putem sa contibuim cu resursele pe care le avem,
si aici ma gandesc sa punem in aplicare totul pentru scopul asta care ne priveste direct. sa punem in miscare pe toata lumea
pe care o cunoastem, care, la randul ei va angrena mai departe alte roti.
Doamne ajuta!
prof. univ. dr. Ion Brad - membru al Academiei Oamenilor de Stiinta, biochimist a explicat clar care sunt efectele cianurilor rezultate din exploatare asupra organismelor vii: moarte sigura pentru mediu plante, animale si oameni pe o raza de sute de km (inclusiv in tarile vecine)
din cauza vaporilor de cianura care se ridica in aer
prof. dr. Vasile Boroneant, istoric, a povestit despre valoarea siturilor dacice, a galeriilor romane vechi de peste 2000 de ani si despre pierderea identitatii Poporului Roman si a intregului sau certificat de nastere Dacic
s-a vorbit despre faptul cgea asta este rezarva strategica de aur a Romaniei, de care se stie de mii de ani, pe care dacii au exploatat-o cu masura
si pe care au lasat-o mostenire urmasilor pt gestionaterea independenta a Poporului Roman si despre faptul ca in Muntii Apuseni pe langa cea mai mare rezerva de aur si argint din europa, aur de o calitate ridicata, mult superioara, ar fi si o rezerva uriasa de wolfram metal mai scump decat aurul si mult mai pretios, greu de gasit, foarte necesar, in industria militara si spatiala si in economie in general
sunt multe care se invart in jurul regiunii Apuseni pe care vor sa ii distruga e plin de zacaminte, si pe toate vor sa le exploateze, statul roman primeste nimic, adica 1 miliard de dolari in 20 de ani de exploatare, adica 15 % iar explatatorii iau restul de 85 %, si lasa in urma distrugeri istorice, ecologice, umane, NATIONALE , economice inestimabile
pentru pamantul asta au murit Dacii, au murit marii Domnitori Romani, milioane de Romani de-a lungul secolelor ca sa il apere de asupritori
si ca sa il dam noi degeaba astazi.
pasivitatea o sa ne coste scump
eu cred ca nu putem sta indiferenti fata de mostenirea pe care o avem, care e a noastra.,nu a canadienilor sau a altora. E ca si cum vine unu sa iti ia casa cu tot ce ti-au lasat parintii, pamantul, hainele, amintirile, si tu te uiti la el cum o face si il lasi in pace.
ce e de facut ? cum putem incepe sa ajutam ?
cred ca trebuie, in primul rand, ca toata lumea sa afle despre asta sa afle adevarul. oamenii nu stiu ce se intampla. apoi impreuna oamenii trebuie sa spuna NU !!
pentru asta rebuie sa ne gandim repede, pentru ca nu e timp, la ce anume putem sa facem, cum putem sa contibuim cu resursele pe care le avem,
si aici ma gandesc sa punem in aplicare totul pentru scopul asta care ne priveste direct. sa punem in miscare pe toata lumea
pe care o cunoastem, care, la randul ei va angrena mai departe alte roti.
Doamne ajuta!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)