TOT DESPRE “ROŞIA” MONTANĂ (SIC! – FĂRĂ ALTE COMENTARII)
8 Octombrie 2010 — olteniada | ModificăREPET:
1) CIANURA ESTE OTRĂVITOARE, indiferent de tehnologie: orice tehnologie este perisabilă în timp (uitaţi-vă cum mai cad avioanele!)!
2) AURUL ROMÂNIEI ESTE AL ROMÂNILOR. Cîte trenuri de aur ne-au furat toate imperiile care ne-au cotropit, ştiţi?
ALTFEL, este CRIMĂ LA PATRAT!
ing. Savin BADEA,
inginer în PREPARAREA substanţelor minerale utile, a minereurilor şi a cărbunilor (MINERALURGIE, cum zic francezii) – am făcut practică la Cianuraţia Săsar din Baia Mare, în
1962 – absolvent în 1965, la Institutul de Mine “Ghe. GHEORGHIU-DEJ” din PETROŞANI.
Aflaţi şi părerea colegilor mei.
Dezastrul ecologic de la uzina din Ajka în Ungaria
va afecta Republica Moldova?Uniunea Europeana a anunţat că este îngrijorată de torentul de deşeuri toxice din Ungaria, de la rezervorul avariat de la uzina de aluminiu din localitatea Ajka. Purtătorul de cuvînt al Uniunii, Joe Hennon a spus că Uniunea este pregătită să ajute Ungaria dacă dezastrul ecologic se întinde.
Pînă acum patru oameni au murit, probabil înecaţi de mîlul roşu şi 120 de oameni au fot răniţi. 6 oameni sunt daţi dispăruţi. Există pericolul ca scurgerea toxică să ajungă in Dunăre şi astfel Există potenţialul unor pagube ecologice majore, având în vedere că Dunărea curge prin Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Ucraina şi R. Moldova înainte de a se vărsa în Marea Neagră.
Conform surselor, compania care deţine fabrica de aluminiu de unde s-a proldus scurgerea, a spus că mâlul roşu nu este considerat un deşeu periculos. Potrivit lui Hennon, compania avea licenţa de operare şi urmează ca să se verifice dacă compania a respectat întru totul actualele standarde europene ce ţin de conservarea şi protecţia mediului.
Dezastru ecologic in Ungaria: Viitura caustica se indreapta spre Dunare
O masa vascoasa de namol rosu a inghitit, de marti, o multime de drumuri si gospodarii din jurul orasului Kolontar, din Ungaria, in urma unei deversari produse la uzinele siderurgice din Ajka. Mai mult, “viitura rosie” se indreapta spre Dunare.
Namolul este atat de saturat cu baze caustice, cu derivate din cian, sulf, fosfor si metale grele, rezultand din procesul de extragere a aluminei, din diverse minereuri, incat folosirea echipamentului de protectie este acum o necesitate, nu doar o simpla precautie.
Acest namaol rosu arde orice fel de haine si pe cei ce vin in contact cu el, producand arsuri chimice grave.
6 morti, 120 de raniti
Comunicatul de urgenta al guvernului maghiar a mentionat ca pana acum au murit 6 persoane si peste 120 de oameni sunt spitalizati cu arsuri extrem de severe.
Uzina de prelucrare a minereurilor MAL, din zona, dispune de un rezervor enorm pentru retinerea deseurilor chimice, dar presiunea interioara a masei vascoase a cauzat ruperea zagazului si masa rosie de namol a devenit un torent care a ingropat case, a maturat masini de pe sosea si a avariat poduri rutiere si de cale ferata.
Pana miercuri, peste 10 milioane de metri cubi de namol au curs spre Dunare, in ciuda eforturilor celor peste 10.000 de lucratori, soldati, politisti si pompieri care au inceput sa descarce cantitati imense de ipsos si ciment in calea valului de namol.
Ministrul maghiar pentru problemele mediului, Zoltan Illes, a declarat agentiei de presa maghiare MTI ca “acest dezastru ecologic e fara precedent” in tara sa.
Cele mai multe victime sufera de arsuri chimice, iar problema cea mai dificila in tratamentul acestor leziuni este ca, desi la suprafata rana poate fi bandajata si agentul chimic neutralizat, cantitatea absorbita in tesuturi va continua sa macine “pe viu”, producand dureri de nesuportat.
Victor Orban, premierul maghiar, a recunoscut ca autoritatile au fost luate prin surprindere de acest accident: “Nu am fost pregatiti sa facem fata unui astfel de eveniment”, a spus oficialul maghiar.
Conducerea uzinei: Namolul nu e nociv, doar putin alcalin
Proprietarii complexului siderurgic din Ajka au declarat ca, in conformitate cu standardele Uniunii Europene, acest “namol” nu este considerat nociv deloc, desi s-ar putea sa fie “un pic cam alcalin”.
Cu toate acestea, autoritatile maghiare de specialitate au masurat pH-ul acestui namol la un nivel de 13, ceea ce il face extrem de caustic.
Iritat de atitudienea conducerii uzinei, ministrul de Interne maghiar Sandor Pinter a sugerat ca, daca acest namol nu e nociv de loc, “ar trebui sa dea si ei o mica tura prin namol, inot, ca sa vada cum e”.
In ciuda eforturilor ecologistilor maghiari, o buna parte din flora si fauna Dunarii se afla in pericol de moarte, in urma acestui incident.