miercuri, 3 noiembrie 2010

Au furat ruşii tezaurul mareşalului Antonescu?

Au furat ruşii tezaurul mareşalului Antonescu?

24 Octombrie 2010  |  Articol semnat de Sorin Golea
| | | | |

Generalul Emil Străinu susţine că Uniunea Sovietică a luat din ţara noastră, în 1947, aproape 200 de tone de aur, care erau ascunse în peştera de la TismanaEmil Streinu
Din România toţi iau şi apoi “uită” să dea înapoi ce-au luat. Nu doar Germania, Irakul, Mongolia, Cuba, Libia sau Siria au datorii de miliarde la noi, cum a dezvăluit Libertatea zilele trecute. După ce au refuzat să ne înapoieze tezaurul trimis în 1916 la Moscova pentru a fi ferit de trupele germane, se pare că ruşii au plecat din România cu 200 de tone de aur şi după cel de-al doilea război mondial! E vorba despre tezaurul Băncii Naţionale, aşa cum l-a lăsat mareşalul Antonescu în anul 1944.
Mareşalul Ion AntonescuÎn 1939, când a început al Doilea Război Mondial, România s-a aliat cu Germania. Mareşalul Ion Antonescu a încheiat un pact cu Hitler, iar ţara noastră a început să vândă statului nazist diferite produse contra aur. În urma acestui comerţ, rezerva de metal preţios a Băncii Naţionale a României a ajuns, în 1944, la 244,9 tone, cea mai mare din istoria ţării. Generalul Emil Străinu susţine, în cartea “Exerciţii de imaginaţie”, că, în acel an, de frica invaziei sovietice, tezaurul României a fost ascuns într-o grotă de lângă Mănăstirea Tismana (judeţul Gorj) şi nu s-a mai vorbit de el. O referire la uriaşa rezervă a reapărut în presa vremii abia în februarie 1947, când aurul a fost luat de la Tismana şi adus înapoi la Bucureşti, sub supravegherea armatei sovietice. După această dată s-a aşternut tăcerea până în 1953, când Banca Naţională a raportat că rezerva de aur a României era de 53,1 tone.
Antonescu (stânga) şi Hitler au încheiat în 1939 un tratat, conform
 căruia România a vândut petrol şi cereale, iar Germania a plătit cu 
tone de aurFaţă de 1947, aveam un minus de 191,8 tone! Unde a dispărut acest aur? Nu există o poziţie oficială, dar unii istorici presupun că tezaurul ar fi fost luat de ruşi, ca plată a datoriei de război. Potrivit acordului sovietoromân pentru pagubele de război, România a fost obligată să plătească URSS 300 milioane $, adică 50 milioane $ anual timp de 6 ani, în produse petroliere, cherestea, vite, grâne, vase maritime şi fluviale, material mecanic şi feroviar.
Marius, ghidul nostru, ne-a condus la peştera Tismana, acolo unde 
mareşalul Ion Antonescu a ascuns tezaurul României în 1944
Ascunse în grota de la Tismana, grămezile de aur primite de 
Antonescu de la Hitler au fost luate în 1947 de ruşi, după care li s-a 
pierdut urma
Lingourile s-ar afla la Moscova

Nu se vorbeşte însă nimic despre lingourile de aur. Surse din Ministerul de Externe susţin că acel tezaur a fost luat în custodie de Moscova, adică în păstrare cu de-a sila. Prin urmare, România trebuie să revendice nu numai tezaurul trimis în Rusia în 1916, pentru a fi ferit de trupele germane, ci şi pe cel luat de Moscova după cel de-al doilea război mondial.
În 1944, România era de două ori mai bogată decât azi
De la al Doilea Război Mondial, cantitatea de aur deţinută şi raportată de Banca Naţională a României a avut următoarea fluctuaţie: 1944: 244,9 tone; 1953: 53,1 tone; 1969: 111 tone; 1972: 64,4 tone; 1979: 110 tone; 1985: 118,7 tone; 1990: 67 tone; 1997: 93,4 tone; 2008: 107 tone; iunie 2010: 103,7 tone.
(Preluare din volumul “Exerciţii de magie”, semnat de generalul de brigadă Emil Străinu şi apărut anul trecut la Editura TRIUMF)
Sursa: LIBERTATEA 
Vezi şi

Tezaurul României - Wikipedia

Moscova este dispusa sa reia discutiile despre tezaurul romanesc

Tezaurul României de la Moscova

HOBBY Tezaurul dacilor pradat in totalitate de romani

Cat a platit Roma pentru aurul dacilor | Hunedoreanul

 Aurul - tribut la turci

Imperiul Hoardei de Aur - Tatarman

ET CETERA

Realizaţi cîte "trenuri" pline cu lingouri de aur ne-au furat toate imperiile? Savin BADEA